Enää yksi pikkuisista pennuista on vapaana, eikä sekän enää kovin kauaa. Jännittää vähäsen. Enää muutama viikko ja pikkuiset lähtevät uusiin koteihinsa. Heti seuraavalla viikolla olisikin sitten Kippanan laskettu aika ja uudet pikkuiset tulisivat viihdyttämään meidän elämäämme.

Sitä ennen, minun olisi tarkoitus siirtyä toiseen huoneeseen, joka on vähän isompi kuin edellinen. Olisi kisumisuilla enemmän tilaa, silloin kun alkavat riehua. Ja olisi vielä enemmän aktiviteetteja, kun saisin ne hyllyt seinälle, joilla kissat voivat sitten pomppia/kiipeillä.

Tällä viikolla on kokeiltu Viiman kanssa agilitya. Nami palkalla ei meinannut tulla ensin mitään, kaikki oli liian jännittävää, mutta auta armias kun kaivoin lelun esiin. Koira muuttui ihan silmissä! Ensin este kierrettiin varsin innokkaasti, että lelu saataisiin hampaisiin, mutta kun useamman yrityksen jälkeen sillä tavalla ei lelua saanut retuuttaa, niin Viima kokeili hyppäämistä ylitse. Ja siitä vasta riemu syntyi! Se oppi todella nopeasti, että este kannattaa hypätä yli eikä kiertää.

Pennuillakin ollut hurja viikko, kun ensimmäistä kertaa olivat useamman tunnin automatkalla. Ainoastaan moottoritiellä 100km/h vaihdissa kuului kitinöitä, muuten oli melkolailla rauhallislta. Ovat ne kyllä niin reippaita ja kilttejä vesseleitä.

Ninna pohtii yhä Hehkun sijoittamista, mikä toki vaikeuttaa päätöksentekemistä kodin suhteen. Hehkulla kun on nyt kolme kyseliää (yhtä monta kuin Kajollakin oli, tai oikeastaan Kajollahan oli neljä). Tässä kohtaa luultavasti vaikuttaa omistajan kiinnostus näyttelyihin, etäisyys, yhteistyökyky sekä muut tavalliset asiat (kaverit, kokemus, lapsia vai ei, ajankäyttö, ausmisolot esim. ulkoilumahdollisuudet/kerrostalo jne. ja pennut "käyttötarkoitus" - nämä kaikki siis pennun luonteeseen huomioiden). Tai siis näin mä vaan oletan. Että älkää liian sanatarkasti ainakaan takertuko, olenhan kumminkin vain sijoituskoti.

Toki edelleen itseänikin houkuttaisi se pitää, mutten tahdo tietentahtoen suututtaa isää. Niiden katonalla kun tällä hetkellä majailen, enkä edes tiedä miten pitkään tämä väliaikainen järjestely tulee olemaan voimassa. Opiskellessa kun on haastavaa kerätä talteen sellainen määrä rahaa, että muuttaminen omiin nurkkiin ei veisi vararikkoon, jonka partaalla tällä hetkellä muutenkin olen (kiitos kaunis, kela). Joskus tuntuu kyllä todella turhauttavalta, että sitä tekee kaikkensa päästäkseen kohti unelmiaan ja pärjätäkseen, paiskii töitä minkä ehtii, jotta rahat riittäisivät ja sitten Kela toteaa, että "ai, ai. Teit nyt liikaa töitä. Koska järkyttävän ison veroprosenttisi takia, olet nyt tienannut liikaa. Joten veloitamme sinulta tukia takaisin, koska et selvästi niitä ole tarvinnut!". Itse täytyy siihen vain todeta, että enkö? Toki osittain oma syy kun kuitenkin, sillä suurin osa olemassaolevista ja entististä lainoistakin on epävirallisia (äiti, isä ja läheisimmät ystävät). Joten se ei näy missään.
Mutta toisaalta, minkätakia opiskelijan tulojen on pakko pysyä todella pieninä? Kun tuet eivät yksin riitä edes vuokriin. Aiemmassa asunnossani, maksoin vuokraa 550e/kk, mikä on todella vähän Helsingissä. Vuokran määrää ei kuitenkaan huomioida tuissa. Joten maximi asumistuki + opintotuki oli minulla yhteensä sellaiset 420e, mikä on siis 130e liian vähän, jotta vuoran saisi maksettua. Opintotuki kuukaudessa saa veroineen tienata 660e/kk. Mikä verotuksen jälkeen on pyöreästi 480-500e. Siitä otetaan pois vuokran loppu osuus jää jäljelle 370e. Kuvitellaan, että on kuukausi jolloin pitäisi maksaa sekä sähkö, että vakuutus ja että, vesi kuuluisi vuokraan. Jäljelle jäisi suunnilleen 270-280e.
Lemmikkejä, ei toki huomioida. Mutta jos tätä nyt jatkaisi katsomaan omalta kannaltani, olisi koirien vakuutukset vielä maksamatta, koska ei opiskelijalla ole oikeastaan varaa olla ottamattakaan niitä, siltä varalta että jotain ikävää käy (miten sitten lääkärimaksu maksettaisiin?).
Joten jäljellä olisi menoja vielä eläinten vakuutukset (200-300e/eläin/vuosi), kuukauden ruuat (n. 20-50e/vko + lemmikin ruuat), matkakulut koululle ja töihin (koska tässä kuvitelmassahan on töissä, josta tienaa sen 660e/kk. Tosin matkakulut Helsingin sisäisellä, opiskelija on n. 25-30e/kk, paitsi jos alue isompi, esim. työt vantaan puolella niin menee jo sinne n. 50-55e/kk). Jos siihen päälle on kiinnostunut vielä alasta, jonka opiskelu maksaa niin on lievästi sanottuna - anteeksi kielenkäyttöni - kusessa.  
Otetaan hetkeksi tuosta pois lemmikit, ajatellaan että sekä työ että koulu on Helsingin sisällä ja ruuan (+hygienia tuotteet ja pesuaineet) saa hankittua 20e/vko. Näin ollen vähennettäväksi jää:
Ruuat: 80e/kk
Helsingin sisäinen: 27,40e
Puhelinlasku: n. 60e
Ja voidaan siis juhlia siitä, että säästöön jää 112,60e. Tästä syystä opiskelijat joilla on lapsia/maksullinen koulu/lemmikkejä jne. Ottavat lainan ja pärjäävät edes jotenkuten paremmin (n. 300e/kk lisää käyttö rahaa). Ja ne joilla ei ole sellaisia vaivoja vetävät vaihtoehtoiset kännit sillä 110e/kk, joka jää "ylimääräiseksi", viettäen "vapaata, sosiaalista ja rentoa opiskelija elämää". Ellei sitten tarvitse ostaa koulukirjoja/tarvikkeita, käydä itse lääkärissä tai varmistella, ettei vahingossakaan tienaa liikaa, jottei Kela pääse perimään. Toki laskelmista jäi huomioimatta myös mahdolliset vuosimaksut (opiskelijakortti n. 15 - 40e riippuen kortin laajuudesta, harrastukset, eli mahd. kuukausi maksu tms.), mutta nehän ovat täysin hyödyttömiä, eikä opiskelijalla ole sellaiseen ylellisyyteen kuin harrastus oikeutta. Ainakaan sellaiseen joka maksaa. Tietenkin, oma vuokrani oli matala, jos on huonompi tuuri, joutuu maksamaan muutaman satasen lisää ja on jo siinä vaiheessa lirissä.
Myönnetään, mikäli kaikki menee nappiin, elämässä ei tapahdu mitään outoja asioita, ei omista yhtään lemmikkiä, koulu on ilmainen ja itsellään ei ole muuta kuin kotivakuutus ja tuo vuokra tosiaan on noin matala, niin kyllä tuolla pärjää. Saattaa jäädä jotain joskus säästöönkin. Lähinnä risoo se, että nimenomaan mitään ei huomioida. Mitäs olet kiinnostunut alasta, jonka opiskelu maksaa. Mitäs olet hankkinut lemmikkejä/lapsia, mitäs et kuulu harmaaseen massaan. Tai mitäs kaaduit ja jouduit pitkälle sairaslomalle, jolloin kenellekään kuulunut sairaspäivärahan maksu, koska olet nolla tuntilainen ja opiskelija, eikä kukaan myönnä vastuutaan siinä vaiheessa.
Sapettaa.

Eniten harmittaa se, että kuvittelin jo päässeeni sieltä syvästä rahakriisi ja velkakierteestä pinnalle. Heti kun alkaa pärjätä vähän paremmin, sinne ajautuu takaisin. Ihan perseestä. No tämä nyt oli tällaista hermojen purkamista, yrittäkää kestää ja pahoittelut tästä.

Palatakseni takaisin varsinaiseen aiheeseen: eli pois tästä katkerasta opiskelija selityksestä ja lemmikkien pariin. Hallan on rähähdellyt normaalia vähemmän, mutta voimakkaammin ja yllättävemmissä tilanteissa. Lieneekö osteopatia lievittänyt jumeja ja tehnyt siitä hetkellisesti normaalia kipeämmän? Mene ja tiedä, toivon vaan, että saataisiin Halla raasun nikamat kohdilleen ja jumit selviteltyä, jotta rähinät loppuisivat kokonaan. Ainakin kovasti toivon niin. Saattaahan se olla, että odotukset ovat aavistuksen liian korkealla ja tuo ei koskaan lakkaa rähähtelemästä.