Yleisesti sanotaan, että maltti on valttia. Se pitää paikkaansa myös kouluttaessa, mutta ei auta, että on pelkästään rauhallinen ja maltillinen. Sen sijaan täytyy olla nopea. Nimittäin nopea reagoimaan ja naksauttamaan oikealla hetkellä. Mitä tarkemmin osuu oikeaan hetkeen ja oikeaan aikaan, sitä nopeammin lemmikki oppii.

Olemme harjoitelleet nopeutta erilaisilla keinoilla. Yksi keino harjoitella omaa tarkkuutta on pyytää kaveria heittelemään tai tiputtelemaan palloa maahan ja naksauttaa aina kun pallo osuu maahan. Rytmin pitää pysyä pallolla epätasaisena (heittelijä tarkkana!), jotta ennakointi olisi mahdollisimman vaikeaa. Samalla voi katsoa kuinka kauan oma keksittymisesi todella pysyy pallossa. Muista vaihtaa myös naksutin kättä. On parempi oppia naksuttelemaan kummallakin kädellä ja mieluiten yhtä tarkasti ja nopeasti, älä kuitenkaan ole liian ankara edes itsellesi.

Tämän harjoituksen aikana käytin erilaista naksutinta kuin omani. Tästä syystä kesti hetken, ennen kuin sain tatsin, mutta sen jälkeen alkoikin lyyti kirjoittamaan. Sain myös huomautuksen siitä, että oma keskittymiseni on kenties hyvää, mutta minun täytyy pyrkiä muistamaan aika lemmikkieni kanssa. En voi vaatia suorituskyvyn olemaan yhtä pitkä heidän kanssaan.

Toinen harjoitus on sellainen, jota voi tehdä myös yksin. Harjoitukseen tarvitset mukin, nakusttimen ja nameja (tai vaikka papuja, nappuloita, puuhelmiä tms). Laita ajastin 15-60 sekunniksi ja pyri laittamaan kuppi oman koirasi nenän tasolle. Naksauta ja laita nami kippoon, muista ettei käsi saa lähteä liikkeelle ennen naksautusta! Ja palauta käsi takaisin sivulle, ennen kuin naksautat uudelleen. Lopuksi lasket montako namia on kupissa. Vähennä lattialle pudonneet namit kokonaismäärästä. Tee tämäkin harjoitus molemmin puoleisesti. Tämän jälkeen voit kokeilla samaa lemmikin kanssa, lemmikki ehdollistuu kätevästi naksuttimeen samalla!

Itse huomasin tässä harjoituksessa tärkeän huomion: ahneus ja syömis nopeus, makupalan koko/laatu sekä harjoittelu paikka vaikuttavat asiaan, oman keskittymisen ja tarkkuuden lisäksi.

Minä (ilman koiraa): (oikea) 31, (vasen) 28
Viima: (oikea) 16, (vasen) 17
Bella: (oikea) 15, (vasen) 19
Kide: (oikea) 8, (vasen) 13
Halla: (oikea) 30, (vasen) 27
Rae: (oikea) 8, (vasen) 10

Yksi hyvin kiinnostava ja opettava harjoitus on myös sellainen, missä olet itse eläimen paikalla ja joku muu naksuttelee, jolloin pitää itse keksiä mikä on se, mistä palkka tulee. Tehtävä voi olla esimerkiksi siirtää tuoli oven eteen, sulkea ovi, mennä makuulteen, kumartaa, vilkutaa, pestä muki jne.

Ensin jännitti, sitten oivalluksen myötä tuli innostus ja ilahtunut olo. Turhautumistakin esiintyi mikäli vahivistetiheys oli liian vähäinen, eikä tehtävää meinannut millään oivaltaa. Siinä onkin jokaiselle miettimistä kerrakseen!