Tänään oltiin Tiina Kuusiston pitämällä toko luennolla: Onnistunut tokotreeni. Ja tietysti koirapaikalla ;). 
Luento käsitteli viretilaa, treeni kuplaa ja sen luomista, sekä treenien suunnittelua.

Oli hauska oikeastaan, että treeni aloitettiin muistuttamalla siitä, että lemmikki tekee sen mikä sille on kannattavaa. Eli se miettii mitä se haluaa tai tarvitsee ja miten tämän saavuttaisi, joten parempi tehdä jostain sille kannattavaa. Tuli myös hauska kertomus siitä, kuinka koira oli tottunut saamaan tennispallon ruutuun menosta ja kun omistaja kerran vaihtoi palkkion namiksi, alkoi koira tarjota ruutuun menoa toisella tavalla - koska oletti, että sen piti näin tedä saadakseen sen tennispallon. Tarjoamisen huonoja puolia ;)

Minusta kiehtovin asia luennolla oli valinnan vapaus. Se, että antaisikin koiran päättää minkä palkan halusi oli vielä tuttua (koira valikoi minkä lelun haluaa tänään treeneihin mukaan tai mikä nami kiinnostaisi tänään), mutta se, että koira saisi myös päättää mitä treenattaisiin tai missä järjestyksessä olikin uusi juttu.
Hallan kanssa lähdettiinkin kokeilemaan sitä. Oli todella hauska katsoa, miten koira toimi - varsinkin kun Halla selvästi vain odotti, että minkä käskyn anna xD. Raasu.
Mutta toisella valintakerralla oli valintakin jo vähän selkeämpi ja nopeampi, kun ensimmäisellä vain odotettiin, että mitä poika tekee. Halla meni ja nappasi nouto kapulan suuhunsa ja toisen minulle. Sitten treenattiinkin kapulan pitämistä. Se sujui jo aavistuksen paremmin ja nyt kokeillaankin jo uusi tekniikoita, nyt kun Halla vihdoin suostuu ottamaan suuhunsa asioita. Se on alunperin ollut työn ja tuskan takana, että on saanu käytöksen valikkoon. Nykyään tietäisin jo helpomman tavan, mutta kun ei sitä aiemmin tiennyt, eikä tullut ajatelleeksi, että voisin opettaa samana asian myös luilla ja vasta sitten yleistää muualle.

Hallan kanssa siis opeteltiin ensin kapulan pitoa, sitten Halla valikoi kiertämisen (tötsä tosin oli alkuun outo, kun on tottunut kiertämään tuolia, puita, takkaa, minua, jne.) ja lopuksi vielä treenattiin sitten sivule tuloa alustan avulla. Ihana miten helposti Halla on alkanut tarjoamaan alustalla pyörimistä toiseen suuntaan, kun oikeastaan on harjoiteltu lähinnä vain toiseen.
Halla sai todella paljon kehuja (ja tietty ihan aiheesta kun oli ihan mieletön!), ensin siitä, kuinka hiljainen ja hyvinkäyttäytyvä AUSSI minulla on. Tietty korjasin, että bc. Ja sitten Tiina kehui vielä siitä, kuinka hienosti Halla on opetettu oppimaan ja kuinka hyvä yhteistyö ja työmoodi meillä on. Olin kieltämättä ihan shokissa, niin hyvin Halla käyttäyty. Sillä oli todella hyvä vire ja draivi lähes koko päivän. Toimittiin jopa häiriökoirana yhdelle koiralle, jota vähän ahdisti paikkiksessa muut koirat. Varsinaista paikkista ei treenattu, mutta eri osia siitä, jotta healerille tulisi rohkeampi olo. Hallan selkäkivut näkyy kyllä selkeästi. Sivulle tulo oli vino vähän väliä tai liian kaukana (tosin osa johtui selkeästi omasta seisoma-asennostakin ja pyrin korjailemaan sitä koko ajan, vaikka en vielä ole tarpeeksi tietoinen siitä millä tavalla seison) sekä paikkiksen ja matolla olon makuu asennoisa - herra nimittäin suosi lonkalla oloa, mitä ei normaalisti paljoakaan tee. Pitänee varata aika Kaiperlalle... Kunhan saan laskettua rahatilanteen uudelleen torstaina.
Mutta ihan tosi - Halla oli ihan MAHTAVA! Itse ihan yllätyin, että kuka on vaihtanut kuumakalleni tähän rauhalliseen tyyppiin, joka työskentelee tällaisella ihanalla vireellä: keskittyneesti ja innokkaasti, mutta silti rauhallisesti. Vau <3 Mieletön poitsu mulla kyllä.

Minusta hyvä lisä mikä tuli esille oli se, ettei treeneistä tee tahtomattaan liian haastavia. Eli jos harjoittelee uusia asioita, niin ei pidä yhdistellä kahta liian vaikeasti toisistaan eroteltavaa. Esim. istumista ja maahanmenoa samalle harjoittelu kerralle - erottelu vaihe tulee myöhemmin, sitten kun itse liikkeet ovat hallussa.
Kun liikkeet ovat uusia, niiden harjoittelu tulisi pitää erillään. Sen sijaan voisi yhdistää vaikkapa ruudun sille treenikerralle kun treenaa maahanmenoa. Tai sitten merkin ja istumisen.
Sekin oli hyvä huomio, että jonkin tylsemmän treenin kanssa voisi yhdistää jonkin koirasta hauskemman treenin. Halla ei kauheasti tykkää seuraamisesta, joten seuraamisen jälkeen jos tulisi nouto tai kiertäminen, niin voisi toimia hyvin yksiin. Virekään ei nousisi liian korkeaksi.

Sitäkin pohdittiin, että eri päivinä koira voi tarvita erilaisia treenejä. Jos lemmikki on kovin vilkkaalla päällä, tuskin kannattaa tehdä kauhean paljon mitään virettä nostattavaa tai vaikeassa ympäristössä, ei välttämättä treenistä tule mitään. Ja kaikkein tärkeintä kumminkin on pitää hauskaa!

Vitsi, tuli kyllä niin hyvä fiilis taas tästä luennosta. Toivon kauheasti, että pääsen seuraavaankin, se olisi tuossa viikon päästä. Suosittelen suuresti! Aihe kuulostaa tosi kiinnostavalta ja luennoitsijana toimii Jirka Vierimaa.
http://www.koirakouluvisio.com/jirka-vierimaa-palkkio-vai-helpotus.html <--- Tuolta voi mennä ilmoittautumaan, mikäli kiinnostaa. Aiheena lemmikin tunteet ja niiden vaikuttaminen treenaamiseen, palkkaan ja muuhun. :)

Ja sitten vielä todella iloisia ja tärkeitä uutisia: Käpy ja Naava on varattu (Naavan tosin ilmottelin jo aiemminkin varatuksi, mutta vahvistin asian nyt Niinalta). Eli pojat pääsevät uuteen kotiin sitten siinä 8-9.7.
Pihka olisi vielä vailla kotia ja sen toivottaisiin pääsevän sijoitusperheeseen <3