Nyt kun olen ollut tutustuttamassa ihmisiä näyttelyn saloihin - mikä sinänsä on huvittavaa sillä itse vien lemmikkejäni näyttelyyn lähinnä, koska tiedän kasvattajien pitävän siitä, eikä se tunnu pahemmin ketään omistani stressaavan - niin olen saanut paljon kysymyksiä siitä, mitä näyttelyissä pitäisi olla mukana.
Tässä nyt kyseessä siis nimenomaan kissanäyttelyt. Useammassa näyttelyssä olleena ja kantapään kautta oppineena olen huomannut, että kissanäyttelyssä tarvitsee yhtä sun toista, mutta jos on kokeneempi kaveri matkassa jää lista melko lyhyeksi. Siksi kehotankin yleensä ihmisiä ottamaan mukaansa vain tarpeellisen ja tuon itse loput, vasta näyttelyssä selittelen mitä kaikkea saattaa tarvita mukaansa ja miksi, sen sijaan että alkaisin ladella suorastaan pöyristyttävän pitkää listaa kellekään netin- tai puhelimen välityksellä.

Kun menet ensi kertaa (kissa)näyttelyyn ei kannata yrittää hifistellä liikaa, näyttelymaailmassa on tarpeeksi sulateltavaa jo ilmankin. Hoitakoon mukana oleva kokeneempi kaveri sen puolen tai jos ei, niin etene hitaasti. Opit kyllä kaiken aikanaan, älä stressaa liikoja. Näyttelyttäminen on harrastus, jonka on tarkoitus olla mukavaa. Älä ota sitä siis liian vakavasti.

1. Itse kissa, sitä ilman voi toki mennä ihastelemaan näyttelyyn, mutta näyttelyttäminen ei kyllä onnistu ilman :P
2. Erittäin, erittäin tärkeä asia muistaa on rokotustodistus, tarvitset sen, jotta kissasi saa edes osallistua näyttelyyn
3. Verhot ja alusta tai sturdi. Kissasi tarvitsee joko verhot, jotka laitetaan esille laitettuun häkkiin, ohjeita verhojen tekemiseen löytyy useita netistä (esim. tässä: https://sites.google.com/site/kuukissankissala/naeyttely-tuloksia/naeyttelyverhot), mikäli et kuitenkaan ole näppärä käsistäsi on niitä myös myytävänä (esim. täällä: http://www.birregin.com/104). Toinen vaihtoehto on myös tuoda Sturdi - eli näyttelyhäkki mukanaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että häkkipaikka on tietyn mittainen, eikä siihen sovellu minkälainen häkki tahansa. Kissan tulee myös olla selvästi näkyvissä, jotta näyttelyiden katsojat voivat tulla ihastelemaan rakkaus pakkauksia.
4. Kantokoppa. Kissaa ei suositella kannettavan sylissä näyttelyyn, vaikka siellä häkki olisikin tarjolla. Eikä kannata viedä valjaissakaan, vaikka ei se varsinaisesti ole kiellettyä. Eteneminen saattaa tosin olla melko hidasta ja kissa saattaa (melko varmasti) likaantua matkan varrella.
5. Vesikippo. Mitään eläintä ei saa jättää pitkiksi ajoiksi ilman vettä, joten kippoa tarvitaan. Myös vesipullo on hyvä olla, muttei pakollinen, mikäli olet valmis ramppaamaan vessassa täyttämässä kippoa tarpeen vaatiessa.
6. Hiekkalaatikko. Stressi voi joko lisätä tarvetta vessassa käyntiin tai vähentää sitä, yhtä kaikki kissalla tulee olla mahdollisuus käydä tarpeillaan. Toki laatikkoa ei ole pakko pitää esillä koko ajan, jotta välttyy pahimmilta sotkuilta (varsinkin juuri ennen arviointia).
7. Ruokakippo ja ruokaa. Monissa näyttelyissä jaetaan näytepusseja, eivätkä kaikki kissat syö näyttelyssä (liian stressaavaa), mutta ruokaa kannattaa silti tarjota, koska kissan on hyvin epäterveellistä olla pitkiä aikoja syömättä.
8. Harja. Turkki on suositeltavaa harjata valmisteluista huolimatta ennen arviointiin menoa. Ainakin jos kyseessä on siis pitkäkarvainen tai puolipitkäkarvainen kissa.
9. Evästä. Näyttely paikalla ollaan pitkään ja yleensä siellä ruoka on kallista. Toki jos on varaa maksaa kalliista ruuasta tai pystyy hyvällä omalla tunnolla jättää kissan jonkun valvontaan ja käydä syömässä jossakin pidemmällä, niin sitten ei mitään huolta. Näyttelyn takia ei kuitenkaan kannata pyörtyä eikä pysyä nälässä.
10. Käteistä. Mikäli näyttelyssä haluaa jotakin ostaa, niin kannattaa olla ainakin jonkin verran käteistä. Suurimmassa osissa pisteistä käy myös kortti, mutta monissa on edelleen käteispolitiikka. Jos on ajatellut shoppailla on kurja huomata, että juuri se mitä haluaisi ostaa on ostettavissa vain käteisellä ja automaatille on useamman kilometrin matka.

Ennen näyttelyjä kissa tulee pestä. Rodusta riippuu kuinka paljon aikaa siihen joutuu käyttää ja kuinka monta päivää ennen kissa tulee pestä. Ragdolleilla mahdollisimman myöhään pesty turkki on paras. Iltaa ennen tai sitten aamusta, mikäli näyttely on niin lähellä ja itse on aamuvirkku ja sen kerkeää tehdä. Norjalaisilla metsäkissoilla taas paras väli on kolmisen päivää ennen näyttelyä. Muista roduista en itse tiedä, sitä kannattaa kysellä kasvattajalta. Kasvattaja neuvoo ja auttaa varmastikin mielellään näyttelyihin tutustumisessa ja valmistautumisessa.

Jos kuitenkin tahtoo alkaa hifistellä, niin lista näyttelyssä tarvittaviin asioihin kasvaa hurjasti.

- Talouspaperia, siitä on hyötyä monissa tilanteissa (pöytää desinfioidessa, mikäli kissa oksentaa,  jos itse syö jotain ja sormet tulevat likaisiksi - joskin käsipesu on tietenkin parempi jne.)
- Pyyhe ja fööni, mikäli ihana karvapallo saa ripulin juuri ennen arvostelua ja joudutaan pesupuuhiin. Jos näitä ei ole sillä hetkellä niin voin kokemuksella sanoa, että itku meinaa päästä.
- Talkki. Kun hermostunein käsin käsittelet kissaa, voi olla että kämmenet hikoavat ja turkki tulee rasvaisen näköiseksi - näyttäen siltä, ettei sitä ole lainkaan pesty. Voi sitä riemua, mikäli sellaisenaan kissan viet pöydälle. Siksi talkki on hyvä olla mukana. HUOM! Sen tulee olla rasvatonta.
- Älä silitä kissaa - lappu, on uskomatonta kuinka monen aikuisenkin sormet ovat tunkemassa häkin sisälle, mikäli ei ole lappua, jossa lukee, että kissaan koskeminen on kielletty. Ja siitäkin huolimatta saattaa joku innokas pyrkiä kontaktiin kissasi kanssa.
- Desinfiointiaine, pöytä jolla häkki on suositellaan desinfioitavan ihan jo tautiriskin vuoksi. Samasta syystä ennen ja jälkeen muihin kissoihin koskemisen, on hyvä käyttää desinfiointiainetta.
- Sähköisyydenpoistaja. Voi niitä ihania talvikelejä, kun kissasta saa ihan sähköiskuja ja karvat nousevat pystyyn vaikka karvapallo ei edes sähise tai jännitä.
- Jokin millä kiinnittää numerolappu sekä itseensä, että kissan häkkiin. Ilmankin pärjää, monella näyttelypaikalla on kuminauhoja ja metallilankaa, joilla saa kiinnitettyä laput, mutta toki on siistimmän näköistä, mikäli lapulle on oma muovinen kotelonsa, jonka saa hihaan kiinni.
- Kesäkuumalla tuuletin. Näyttelypaikoilla on yllättävän kuuma, eikä kissoilla sen paremmin kuin koirillakaan ole kovinkaan montaa jäähdyttely keinoa.
- Pesä. Jotkut kissat stressaavat näyttelyitä ja pesä johon ne voivat piiloutua voi auttaa asiaa
- Leluja. Kissaa voi viihdyttää leluilla ja näin se myös rentoutuu paremmin ja saa näyttelystä paremman kokemuksen
- Retkituoli. Päivä on pitkä, jossain vaiheessa voi olla kiva istuakin ja nojata jotain vasten.

Aina voi kysellä vierustoverilta jos jotain ei tiedä ja keskustella asioista, oman kokemukseni mukaan paikalla on aina ihmisiä, jotka auttavat mielellään ja lainaavat tarvittaessa myös uupuvia tavaroita. Älä siis stressaa liikoja vaan nauti uudesta kokemuksesta. Tärkeimmät mukaan otettavat asiat ovat kuitenkin iloinen mieli sekä kärsivällisyys. Suuri osa näyttelystä on odottamista, eikä kärsimättömyys auta asiaan. Maltti on siis valttia tässäkin hommassa.